+90(0322) 432 55 55 pbx




Akü: Akü kışın daha yoğun çalışır. Ancak; elektrik ve şarj sistemi bir bütündür ve akü problemleri sadece akünün ömrünün bitmesi, su seviyesinin düşmesi veya kanallarının hasar görmesi ile sınırlı değildir. Otomobilin genel elektrik aksamında; elektrodlarda ortaya çıkabilecek korozyon ve paslanmalar, de-şarj sisteminin zayıflaması veya muhtemel kısa devre problemleri ile de akü hasar görebilir. Akünün ve tüm elektrik problemlerinin rahat ölçümlenmesi yapılmaktadır .
Antifiriz: Bilinenin aksine antifiriz sadece kışın motor suyuna eklenmemelidir. Genel sirkülasyonda ideal çalışma sistemini sağlamak için antifiriz yaz ve kış mevsimlerinde aynı seviyede ve miktarda otomobilde bulunmalıdır. Periyodik kontrollerde Berdilek buna dikkat etmektedir. Radyatörde ve devir daim sisteminde ortaya çıkabilecek tüm tortu ve kirlenmelerin önüne geçmek amacıyla da bu kontrol esastır. Motor soğutma suyundaki antifiriz miktarı ideal olarak 1/3 olarak tespit edilmiştir.
Hava Filtresi: motora gereken miktarda benzin-hava karışımının gönderilmesini sağlayan emme sisteminin birinci basamağını oluşturur. Kirlenen filtrenin tıkanması sebebiyle emilen havanın azalması performansı düşürür. Hava basıncı düşer ve yanma sağlıksız hale gelir. Sürücü alıştığı performansı almak amacıyla bilinçli veya bilinçsiz olarak daha fazla gaz pedalına basar. Dolayısıyla yakıt tüketimi artar.
Kalorifer Sistemi: Kalorifer sistemi, direkt olarak hava sirkülasyonuna bağlı bir ısıtma sistemi olduğundan, zamanla kirlenmeye ve fiziksel olarak aşınmaya açık bir düzenektir. Hava kanallarının tıkanarak çalışmaması veya havayı yönlendiren küçük kapakçıkların bozulması gibi etkenler, kalorifer sisteminde aksamalara neden olabilir. Torpidoda yer alan kanallardan bazı küçük maddelerin (çekirdek, kağıt parçacıkları, toz ve iplik parçaları vs..) sisteme kaçması, kesin tıkanmalara yol açabilir. Otomatik sistemler dışında kalan tüm klasik sistemlerde zamanla aynı problemler görülür. Klimanın yaz ve kış dönemlerinde çalışma sistemi ve yoğunluğu değişkenlik gösterir. Yaz sezonunda çok daha yoğun partiküler akınına uğraması nedeniyle; klima kanallarının, ayrıca klima filtresi ile fanının, bunun yanında tabii ki klima gazının kış başlangıcında kontrol ettirilmesi gerekir.
V Kayışı: Eski tip otomobillerde radyatör pervanesini kayışlar hareket ettirir. Bu nedenle V kayışının işlevi son derece önemlidir. Her ne kadar yeni sistemlerde artık V kayışı büyük bir fiziksel değişim göstermiş olsa da halen üç noktadan bağlı bu sistemin kullanıldığı otomobiller kullanılıyor. Sadece yaz aylarında değil tüm dönemlerde V kayışının kontrolü çok önemli. Uzun dönemde esnekliğini kaybeden kayışın kopma ihtimali artar. Bu durumda motor tamamen iptal olma durumuna gelir. Sözgelimi; su pompası çalışmaz ve motor hararet yapmaya başlar. Alternatör çalışmayacağından akü biter. Havalandırma bağlantılı ise otomobilin bu fonksiyonu da durur. Böylece zincirleme bir hata ile otomobil çalışamaz hale gelir.
Motor Yağı: Silindirler içerisinde yer alan pistonlar, egzantrik mili, krank yatağı gibi birçok düzenek motor yağı ile sürekli içli-dışlı çalışır. Yağın eksilmesi ile bu parçalar birbirine direkt olarak temas etmeye; sonrasında ise motor ısınmaya ve aşınmaya başlar. Bunun yanında eksilmese bile sürekli devir-daim olan yağ, zamanla kirlendiği için yenilenmesi gerekir. Partikülerler ve tozların yapışması ile yağ kalınlaşır ve kayganlığını kaybeder. Performansta düşüş başlar. Otomobilin markası ve motor modeline göre (benzinli, dizel, turbodizel, vs...) yağ değişim periyotları üretici firma tarafından kesin tarihler ile belirlenmiştir. Bu aralıklarda yağ değişiminin yapılması ve kullanım performansına göre düzenli olarak yağ seviyesi kontrolü yapılması; motorun ömrü ve parça sağlığı açısından son derece önemlidir.
Yağ Filtresi: Motor yağı kontrolü sırasında yağ filtresinin de kontrol edilmesi, mümkünse zaman aralığı çok açılmadan yenilenmesi tavsiye edilir. Yağ filtresi yağ içerisindeki partikülleri tutarak motora geri dönmesini engeller. Ancak filtreyi bir arı kovanına benzetirsek, nasıl petekler zamanla bal ile doluyorsa ve bir süre sonra bal dolarak gözenek kalmıyorsa filtrelerdeki gözenekler de katı partiküllerle bir süre sonra tamamen dolar. Bu sebeple bir süre sonra yağ filtresi yağı süzemez ve geldiği gibi kartere geri gönderir. Bu süre motorlu araç üreticisi tarafından kataloglarda belirtilmiştir. Bu durum yağ filtresinin yenisi ile değiştirilmesini gerektirir. Öte yandan yağ filtrelerinin içerisinde 0.3 litre ile 1,5 litre arasında yağ bulunmaktadır. Eğer yağ değişiminde filtre değiştirilmez ise yeni yağın içerisine yüksek sayılabilecek miktarda eski ve kirli yağ karışarak yeni yağın performansını daha başlangıçta bir miktar aşağıya çeker.
Silecek: Sileceklerin lastik ve kollarının sağlıklı çalışması, cam üzerinde zeminin tamamen temizlenmesi ve çiziklere yol açmaması açısından önemlidir. Sileceklerin maksimum ömrü 18 ay gibi bir ortalamayla sınırlandırılır fakat ideal anlamda her sene sileceklerin değiştirilmesi gerekir. Kışın sertleşen sileceklerin yazın aşırı güneşe maruz kaldığı düşünülecek olursa bu zaman dilimi son derece idealdir. Silecek kullanımında aşırı yağmur olmadığı sürece maksimum hızda sileceklerin çalıştırılmaması gerekir. Camın susuz temizlenmesi sileceklerin ömrünü kısaltır. Bu sebeple cam suyunun devamlı olarak maksimumda tutulmasına özen gösterilmelidir. Kışın buzlanmalarda önce camın ısıtılarak buzun eritilmesi, sonra sileceklerin çalıştırılması gerekir. Son olarak orjinal ölçülerde silecek kullanılmalı ve silecek kesinlikle cama sert şekilde bastırarak çalışmamalıdır.
Periyodik bakımlar mevsime göre değişkenlik gösterebilir. Aracın km si ne göre yapılan filtre , motor yağı değişimi ve kontroller haricinde mevsime göre diğer unsurlarında kontrolleri ve değişimi gerekmektedir.
KIŞ BAKIMI
Lastikler: Kış aylarına girmeden önce mutlaka kış lastiklerinin otomobile takılması gerekmektedir. Sert kış koşullarına dayanıklı kış lastikleri aynı zamanda buzda yüksek hareket kabiliyetine sahiptir.
Eğer mevcutta kış lastiği var ise, kış lastiğinin diş derinliği ve hava basıncı kontrolünün yapılması gerekmektedir. Lastik dişleri, yolda yağmur sularının boşaltılması ve aracın rahat ve sağlam yere basarak ilerleyebilmesini sağlar. Dolayısıyla kışa girmeden lastik diş derinliğinin ve fiziksel yapısının ölçülmesi çok önemlidir. Bu ölçümler ile birlikte lastiğinizin kış mevsiminde de hava basıncının düşürülmemesine dikkat etmelisiniz. Havası düşürülen lastiklerin tabanı içe katlanır ve otomobilin çekiş gücünü azaltır.
Fren: Hava şartlarının değişmesinden dolayı fren hakimiyeti de hayati önem taşımaktadır. Bu nedenle fren balataları, diskler veya kampanalar ile fren kaliperleri en iyi şekilde ayarlanmalı, gerekiyorsa mutlaka değiştirilmelidir.
Periyodik bakımlar mevsime göre değişkenlik gösterebilir.
YAZ BAKIMI
Kış mevsiminin olumsuz yol şartlarında yıpranan otomobilinizi, yaz boyunca sorunsuz kullanmak için kışa girerken yapıldığı gibi bakımının yapılması gerekmektedir. Filtreler ve motor yağına ek olarak, aşağıdaki unsurlardada gerekli Klima (Air Conditioning): normal koşullarda sorun çıkarmayan bir sistem sıcak havada çalışmayabilir. Bu nedenle klima performansı , klima gazı, yağı ve filtreleri kontrolünün yapılması gerekmektedir. Soğutma sistemi; yaz seyahatlerinin başta gelen sorunu motorun hararet yapmasıdır. Soğutma sistemi iki yılda bir tamamen boşaltılıp yıkanarak tekrar doldurulmalıdır. Soğutma sıvısının seviyesi, durumu ve konsantrasyonunu kontrol ediniz ve eksilmişse ilave ediniz (genellikle 50/50 antifriz/su karışımı önerilmektedir). Motor tamamen soğumadan radyatör kapağını açmayınız! Kayışların, kelepçelerin ve hortumların sıkılık ve durumlarını kontrol ediniz veya ettiriniz.

![]() monroe.jpg | ![]() lassa.png | ![]() kormetal.jpg |
---|---|---|
![]() energizer.png | ![]() dayton.png | ![]() berner.jpg |
![]() bosch.jpg | ![]() bp.jpg | ![]() bridgestone.png |
![]() castrol.jpg | ![]() monroe.jpg | ![]() lassa.png |
![]() kormetal.jpg | ![]() energizer.png | ![]() dayton.png |
![]() berner.jpg | ![]() bosch.jpg | ![]() bp.jpg |
![]() bridgestone.png | ![]() castrol.jpg | ![]() trw.jpg |
ADRES:Adres: Döşeme Mah. Kurtuluş Cd. No: 56/A, Seyhan, Adana, Türkiye
Tel: +90 (0322) 432 55 55 pbx
mail:info@berdilek.com
© 2014 BERDİLEK OTOMOTİV.Her Hakkı Saklıdır