+90(0322) 432 55 55 pbx



Lastiklerin aşınmasına sebep olan faktörler hangileridir?
Öncelikle, lastiklerin zamanla aşınması normal bir şeydir. Arabayı yerde tutarak, sürekli bir temasa maruz kalırlar. Ancak bazı faktörler bu aşınmayı arttırıp hızlandırabilir:
- Uygun hava basıncında olmamaları: yüzde yüz etkin olmaları için, lastiklerin bir taraftan takıldıkları araca uygun olmaları, ve diğer taraftan da uygun basıncı düzeyinde şişirilmiş olmaları gerekmektedir. Çok şişirilmiş ya da yeteri kadar şişirilmemiş lastiklerle, patlama riski ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
- Kötü bir denge: tekerlerin dengesi (balans) titreşimleri ortadan kaldırmaya yarar. Kötü bir balans olduğunda rahatsız bir sürüş ve titreşimlerle karşılaşırsınız, aynı zamanda lastikleriniz de çok çabuk aşınacaktır.
- Bozuk bir paralellik: kötü bir geometri ayarı da lastiklerinizin erken yıpranmasına yol açacaktır. Hatta bu durum aracınızın yol üzerindeki davranışını etkilemeye ve lastikleri deforme etmeye kadar gidebilecektir.
- Kusurlu bir subap: kullanım ömrü süresince, bir subap aşınabilir, yıpranabilir ve bu da lastiğin sızdırmazlığının azalmasına sebebiyet verecektir.
- Kusurlu amortisörler: kötü durumda olan amortisörler ile, lastiklerinizin kullanım ömrü dörtte bir oranında azalacaktır.
- Fazla hız: üreticiler, ürün kurallarında lastikler için bir hız endeksi belirlemektedirler ve bu endeks ile lastik, üzerine takılı olduğu araç tipine uyumlu olacaktır.
- Çok fazla yük: yük endeksi, bir lastik takılması esnasında dikkate alınır. Dolayısıyla aracın şartnamesine uygun lastiklere sahip olmak zorunludur ama aynı zamanda aracı da üreticinin önerdiği sınırlar çerçevesinde yüklemek gerekir.
Kötü durumdaki lastiklerin yaratacağı riskler hangileridir?
Frenleme mesafeniz uzayacaktır (aşınmış bir lastik yeni bir lastiğe göre iki kat daha fazla fren mesafesi gerektirir)
- Yol tutuşunuz kötüye gider.
- Yolda kayma riskiniz çoğalır.
- Lastiğiniz patlayabilir.
Her durumda, ne sizin ne de yolcularınızın güvenliği garanti altında olmayacaktır.
Aşınma belirtilerine göre, problemi nasıl tanımlayabiliriz?
Lastiklerinizin durumunu değerlendirmek için bir çok tip aşınmayı dikkate almak gerekir:
- Dış tarafta düzenli bir aşınma: lastikleriniz muhtemelen yeterince şişirilmemiştir.
Riskler:
Yol tutuşunda ve fren seviyesinde azalma.
Lastiğin patlaması
Yapılması gereken : Lastiklerinizin basınç seviyesini kontrol ettiriniz.
- Orta kısımda düzenli aşınma : lastiğinizin ortası aşınmış ama kenarları aşınmamış mı? O zaman lastiğiniz fazla şiş olabilir.
Riskler:
Yol tutuşunda ve fren seviyesinde azalma.
Patinaj riski.
Islak yolda kayma.
Yapılması gereken: Lastiklerinizin basınç seviyesini kontrol ettiriniz.
- İç kısımda düzenli bir aşınma: bu, lastiklerinizin paralelliğindeki bir aksaklıktan meydana geliyor olabilir.
Risk: lastiklerinizin çok çabuk eskimesi, yıpranması.
Yapılması gereken: paralelliği kontrol ettiriniz.
- Farklı yerlerde aşınma: eğer lastiklerinizde bir çok düzensiz dalgalar, tümsekler varsa, bu amortisörlerinizin arızasından kaynaklanıyor olabilir.
Risk: Uzun fren mesafesi.
Yapılması gereken: Amortisörlerinizi kontrol ettiriniz.
- Kabarıklık: bir darbeden kaynaklanır.
Risk: lastiğinizin patlaması.
Yapılması gereken: acilen lastiğinizi yenisiyle değiştiriniz.
Lastiklerinizi nasıl daha uzun ömürlü kullanırsınız?
- Sürüşünüze dikkat ediniz
- Kaldırım kenarları vb gibi yüksekliklerin üzerine çıkarken yavaş olunuz.
- Aracınızı park ederken, lastiğinizin aracınızla kaldırım arasına sıkışmasından kaçınınız.
- Sportif kalkışlardan, virajlara çok hızıl girmekten ya da ani fren yapmaktan kaçınınız Eğer bu kurallara uymazsanız, o zaman lastiğinizin iskeletine zarar verebilirsiniz.
Çoğunlukla, lastiğin dış yüzeyinde bir kabartı belirir, bu da taban tellerinin kırılmış olduğunun göstergesidir. Bundan kaynaklanan hasarlar da yüksek hızda seyredildiği ya da araç yüklü olduğu durumlarda tehlikeli olur. Her halükarda, lastiğinizin kullanım ömrü önemli ölçüde azalır.
- Lastiklerinizin dengesini (balans) ve paralelliğini kontrol ettiriniz
Dengeleme, yani yükün eşit dağılımı, titreşimleri ortadan kaldırmak için gereklidir. Böylelikle lastiklerin ve aynı zamanda süspansiyon, direksiyon ve rulman unsurlarının erkenden aşınmasına engel oluruz.
Paralellik, lastiklerin araca göre açısına denk düşer. Arabanın şasesine göre tekerleri düzelterek, lastiklerinizin anormal biçimde ve çabuk yıpranmasına engel olursunuz. Lastikler paralel olmadığında, lastikler hızla aşınır ve fazlasıyla akaryakıt tüketimi meydana gelir.
Bu kusurların düzeltilmesi ile, arabanızın yol tutuşu daha iyi olacak, daha fazla güvenlik sağlayacaktır. Paralellik kontrolü ve ayarları yaklaşık 60 dakika sürmektedir.
- Lastiklerinizin basıncını her zaman soğuk halde kontrol ettiriniz. (lastikleriniz en az iki saattir kullanılmamış olmalı; ya da düşük hızda 3 km’den az gitmiş olmalısınız) aksi takdirde, önerilen basınç değerine 0,3 bar ekleyiniz.
Zamanla, lastiğiniz hava alacaktır. Kötü şişirilmiş bir lastik şunlara yol açar:
- Yo tutuşunuz kötüleşir
- fren mesafeniz uzar
- Akaryakıt tüketiminiz artar
- lastiğiniz patlama riski ile karşı karşıyadır.
- Subapınızı kontrol ediniz.
- Bu unsur lastiğinizin sızdırmazlığını sağlamaktadır ve dolayısıyla uzun ömürlü olmasında rol oynar. Bu nedenle çok önemli bir parçadır.
- Merkezkaç kuvvetinden dolayı çok yüksek basınçlara maruz kaldığından, git gide aşınır. - Her lastik değiştirildiğinde subapınızı da değiştiriniz.
Subapın iyi bir sızdırmazlık sağlamak için her zaman kapağı da olmalıdır.
- Enjeksiyonlara dikkat: Sızdırmazlık malzemelerinin subap yoluyla enjekte edilmesi (patlama karşıtı sprey gibi), sadece geçici ve kısmi bir çözüm olabilir. Bu malzemeler ayrıca lastik, tekerlek, subap, vs ile uyum sorunu yaratabilirler.
Lastikleri değiştirirken yenilerini nasıl seçebiliriz?
- Lastiğiniz aracın üreticisi ya da resmi bir kurum tarafından belirlenmiş olan ilk ekipmanına uygun olmalıdır.
- Aynı dingil üzerinde, aynı sırt desenine sahip olan lastikler kullanılmalıdır. - İki lastik değiştiriyorsanız, o zaman yeni lastikleri ya da daha az aşınmış olanları, arka dingil üzerine monte ediniz, böylece kurplarda daha iyi bir tutuş ve fren esnasında daha iyi yol tutuşu elde edeceksiniz.
Bir lastiği tamir etmek mümkün müdür?
Lastiğin duruma göre değişir. Patlamış bir lastik, ancak patlama esnasında bir yıpranma olmadıysa tamir edilebilir. Şu da unutulmamalıdır ki, dış yüzeyden patlamış lastik yenisi ile değiştirilmelidir.
Burada yapılacak en iyi şey profesyonellere başvurmaktır. Berdilek’de, eğer değiştirilmesine gerek yoksa lastiğinizi tamir ederiz. Ayrıca, lastiklerinizin incelemesi de randevusuz ve ücretsiz yapılır.
Bir lastiği tamir etmek mümkün müdür?
Lastiğin duruma göre değişir. Patlamış bir lastik, ancak patlama esnasında bir yıpranma olmadıysa tamir edilebilir. Şu da unutulmamalıdır ki, dış yüzeyden patlamış lastik yenisi ile değiştirilmelidir.
Burada yapılacak en iyi şey profesyonellere başvurmaktır ve BERDİLEK’de, eğer değiştirilmesine gerek yoksa lastiğinizi tamir ederiz. Ayrıca, lastiklerinizin incelemesi de randevusuz ve ücretsiz yapılır.
![]() monroe.jpg | ![]() lassa.png | ![]() kormetal.jpg |
---|---|---|
![]() energizer.png | ![]() dayton.png | ![]() berner.jpg |
![]() bosch.jpg | ![]() bp.jpg | ![]() bridgestone.png |
![]() castrol.jpg | ![]() monroe.jpg | ![]() lassa.png |
![]() kormetal.jpg | ![]() energizer.png | ![]() dayton.png |
![]() berner.jpg | ![]() bosch.jpg | ![]() bp.jpg |
![]() bridgestone.png | ![]() castrol.jpg | ![]() trw.jpg |
ADRES:Adres: Döşeme Mah. Kurtuluş Cd. No: 56/A, Seyhan, Adana, Türkiye
Tel: +90 (0322) 432 55 55 pbx
mail:info@berdilek.com
© 2014 BERDİLEK OTOMOTİV.Her Hakkı Saklıdır